This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Stromae - koncertélmény beszámoló

Sziget! Bazmeg'. Bazmeg'. Bazmeg'.

Ahhoz, hogy a történetet, és a motivációkat pontosan értsük, vissza kell mennünk az időben egészen 2014 jeges januárjáig, amikoris néhány kispajtásommal Franciaországban, egészen pontosan Vars-ban síeltünk. A holland szállásadónk volt olyan pofátlan smucig, hogy az interneten spórolt, így ha meg akartuk nézni a kedvenc YouTube-os videóinkat mint pl.: Pastor Dr. Martin Ssempa oktatófilmjét a homoszexaulitásról, akkor le kellett mennünk a recepcióig. Ami csak 6-ig volt nyitva, így ha 6 után szerettük volna meghallgatni azt, hogy a doktor úr azt mondja, hogy DEEEEEPAAAA'', ácsoroghattunk a hideg alpesi éjszakában, laptoppal a kezünkben. Hamar fel is adtuk és ráfanyalodtunk a francia főzőműsorokra és zenecsatornákra. Így ismertük meg Stromae-t. Minden nap vallásos révületben vártuk a slágerlistát, hogy láthassuk a Tous Les Mêmes c. számát, amely toronymagasan kiemelkedett a francia mezőnyből.

Advertisement

Amikor hazajöttünk a civilizációba és újra volt internet, utánanéztünk és kiderült egy csomó minden Stromae-ről. Pl.: hogy volt közös projektje Kanye Westtel, a Major Lazerrel, a Black Eyed Peas-zel, de ami a legfontosabb: NEM IS FRANCIA!!!! Mondjuk ezt sejthettük volna. Az Alliance Ethnik, és az MC Solar féle fosokon kívül nem nagyon termelt ki semmit a francia mainstream hiphop.

Advertisement

Aztán amikor megtudtam, hogy jön a Szigetre, konkrétan ugráltam örömömben! Mint minden tudatos szigetlátogató, én is letöltöttem a Sziget appot, és meg is kaptam tegnapelőtt az üzenetet az appon keresztül, hogy időben érkezzünk Stromae-ra, mert teltház lesz. (Némi fogalmam már volt az A38 színpad befogadóképeségéről, mert a Bloody Beetrootsot kedden végigszenvedtem. Akaratomon kívűl. Ugyanis a buli alatt kábé ostromállapotok uralkodtak. Mi bementünk ugyan, de nagyon hamar rá is untunk a BB féle faszkodásra, ami már öt éve is szar volt, amikor a Primaverán láttuk.

Pár kép a Bloody Beetroots-s buliról:

Illustration for article titled Stromae - koncertélmény beszámoló
Advertisement
Illustration for article titled Stromae - koncertélmény beszámoló
Illustration for article titled Stromae - koncertélmény beszámoló
Advertisement

Elindultunk kifele, és azt láttuk, hogy az inkalosok egymásba kapaszkodva tartják vissza a tömeget. Annyira feltorlódtak az emberek, hogy kábé folytak át kerítésen. De még messze nem volt annyira durva mint a 2008-as Justice, amikor szétszedték a Party Arénát, és csak gondviselésnek köszönhető, hogy nem történt tömegszerencsétlenség.)

Nade vissza a Stromae-hoz: fél órával a kiírt kezdés előtt indultunk el az A38 fele. A tömegben mindenki a Stromae-ről beszélt. Nem csak a hollandok, de a magyarok is. A főút, és a mellékutak is be voltak dugulva, de annyira, hogy kábé mozdulni sem lehetett. Westbalkáni állapotok uralkodtak. Látszott, hogy teljesen esélytelen, és a közelgő pánikroham miatt, a legrövidebb úton kijutottunk a tömegből és taktikát váltottunk: elindultunk a művészbejáróhoz, hátha a press-es karszalaggal meghat valakit. Nyílván teljesen esélytelen volt az egész. Viszont itt hallottuk a legjobb dumát. Egy csávó odalép a biztonsági őrhöz, és azt mondja:

- A Blöff zenekart viszem haza, fehér kisbusz, IKJ 453 - nyomatékképpen egy pass-szerűséget fel is mutatott, de pont olyan rövid időre, hogy a biztonsági őrnek pont gyanús legyen, és elzavarta a csávót, aki azzal nyugtázta az ügyet, hogy "egy próbát megért."

Advertisement

Közben a hátsó úton folyamatosan kerítést bontó gyerekekkel találkoztunk. Egy fehératlétás srácot le is szólítottunk, hogy mi a faszt akar. Kétségbeesetten ecsetelte, hogy ő valójában ír, de Franciaországban él, és hogy Stromae a legeslegnagyobb hiphopsztár és imádja, és szinte sírt, hogy nem juthat be. Mi felajánlottuk neki, hogy mi átsegítjuk a kerítésen, ha videóra rögzíthetjük az akciót, de nem élt vele.

Másodszor is megkerültük az A38 helyszínt. A koncert már javában ment. A biztonsági őrök nem engedtek be senkit, hiába jöttek ki emberek folyamatosan. Egymáshoz préselődve álltunk a tömegben egymás lábán. Hiába álltunk szabadtéren, úgy éreztük, hogy elfogy a levegő és szinte fulladtunk. Közbe egy fos ledfalon ment a koncert, ami jobb lett volna ha nem megy, mert még jobban felbőszített. Végül feladtuk és megalázva, csalódottan elindultunk hazafele. És hogy milyen az élet, hogy az egyik kezével elvesz a másikkal ad, a VOLT színpadnál elkaptuk a Ganxta Jazz utolsó pár taktusát és hallgathattuk, ahogy a túlkokózott Döglégy Zolee nagyon hosszan káromkodik, és név nélkül küld el egy csomó embert a jó a kurva anyjába....

Advertisement

Köszi szépen Sziget, remek élmény volt!

Illustration for article titled Stromae - koncertélmény beszámoló

Share This Story

Get our newsletter